Evlilik bir nikah masasında başlarken ne yazık ki boşanma da bir mahkeme salonunda sona eriyor. Boşanma davası her iki taraftan da açılabileceği gibi te taraflı olarak da açılabiliyor. Boşanmak için mahkemeye çiftlerden birinin başvurması yeterli. Peki, boşanma davasında avukat masrafını kim öder? Boşanma davası açılırken çiftlerin ödemekle yükümlü olduğu belirli bir boşanma ücreti bulunuyor.
Boşanma davası için iki türlü ücret bulunmaktadır. Biri anlaşmalı boşanma için biri ise çekişmeli boşanma davası için biçilen ücrettir. Anlaşmalı boşanma kısa sürer, çekişmeli boşanma ise daha uzun ve uğraşlı olduğu için ücret farkı bulunur. Aynı zamanda boşanma avukatı desteği alıyorsanız boşanma ücretlerine dahil etmelisiniz.
Boşanmada Mahkeme Masrafını Kim Öder?
Boşanmak isteyen bir kişi boşanma öncesi masrafları ve boşanma sonrası masrafları olarak karşımıza çıkıyor. Boşanma öncesinde mahkeme masraflarını davayı açan kişi ödemektedir. Yine boşanma davalarında boşanma masraflarını mahkeme sonlandıktan sonra boşanma davasını kaybeden taraf ücret ödüyor.
Boşanma Davası Harcı Parası Geri Alınır Mı?
Boşanma davası harcı boşanma davası açılırken yatırılan ücrettir. Boşanma davası harcı geri alınır mı? Sorusu oldukça sorulan sorular arasında yer alıyor. Evet, boşanma harcı geri alınır? kurallar gereği boşanma davasını açan kişi boşanma harcı adı altında belirli bir ücret ödenmektedir. Davayı açan taraf ile kazanan taraf aynı olduğunda, boşanma davası açan kişi yatırdığı boşanma harcını geri alabiliyor.
Boşanma Davası Ücretini Kim Öder?
Aile içerisinde yaşanan geçimsizlik, şiddet ve ayrılık nedenlerinden dolayı boşanma kararı alan çiftler boşanmak için mahkemeye başvuruda bulunur. Her şeyde olduğu gibi boşanmanın da belirli bir maliyeti var. Boşanma davası açmak isteyen kişi bu masrafları karşılamak zorundadır. Boşanma davasını açan taraf boşanma harcı adı altında mahkemenin başında belirli bir ücret öder. Aynı zamanda avukat desteği alındığı taktirde boşanma davası açan taraf boşanma avukatı ücreti de öder.
Boşanma davası sonuçlandığında davacı olan taraf deliller ile boşanma sebebini kazanıp aleyhine mahkemeyi çevirirse boşanma davası ücretleri ve boşanma harcı ödemek kaybeden tarafa kalır. Boşanma davası ücretleri iki türe ayrılır. Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olarak ikiye ayrılarak farklı ücretler istenir. Peki, anlaşmalı boşanmada boşanma harcını ve masraflarını kim karşılar.
Anlaşmalı boşanmada çiftler anlaşabilirlerse boşanma davası ücretlerini de bölüşerek ödeyebilirler. Fakat kurallara göre boşanma davasını açan taraf boşanma ücretini ödemekle yükümlüdür.
Gelişmelerden haberdar olmak isterseniz lütfen e-posta listemize üye olun